czwartek, 7 lipca 2016

Pasta z pieczonych warzyw

Za 3,99 (cena paprykarza warzywnego 120 g) można kupić 400 g ryżu, przecier pomidorowy, 2 marchewki, cebulę. Za 4,90 (cena pasty w soczewicy 170 g): pół kilograma soczewicy, seler, 2 cebule, pietruszkę, marchewkę i - przy odrobinie szczęścia - paprykę. Za 9,99 (cena pasty ze słonecznika 180g) kupimy 400g słonecznika, główkę czosnku, 3 cebule, 500 gram otrębów. Wegańskie pasty do pieczywa to temat smutny... 


Choć w sklepach jest ich coraz więcej, niejednokrotnie są w cenie kilku kilogramów warzyw. I choć cena końcowego produktu wyższa kilkudziesięciokrotnie od kosztu jego produkcji to święte prawo producenta, zachęcam do samodzielnego eksperymentowania we własnej kuchni. Taniej, kreatywniej, przyjemniej a dla zainteresowanych bardziej własnym samopoczuciem niż smakiem - może nawet zdrowiej :)

Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 filiżanka czerwonej soczewicy
sól
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
olej
  1. Nagrzewamy piec do temperatury 200 stopni.
  2. Marchewki i pietruszki kroimy w około centymetrowe talarki, seler w centymetrowe paski.
  3. Warzywa opruszone solą, polane odrobinę olejem wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy około 25 minut.  
  4. Soczewicę gotujemy z czosnkiem do miękkości w dwóch filiżankach lekko osolonej wody.
  5. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.
  6. Upieczone warzywa dodajemy do ugotowanej soczewicy, dodajemy przyprawy i miksujemy całość na gładką masę.
  7. Po zmiksowaniu masy, dodajemy do niej podsmażoną cebulę.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Skorzystam z tego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. super połączenie składników, pasta musiała wyjść przepyszna!

    OdpowiedzUsuń