czwartek, 3 marca 2016

Tradycyjne i najprostsze klopsy z soczewicy

Każdy szanujący się weganin musi umieć skleić dobrego mielonego. Można je robić z bardzo różnych składników: strączkowców, kasz, warzyw, z dodatkami owoców, różnego rodzaju zbóż, pestek czy też ziaren. Zacznę od tych z najprostszych składników, które robię najczęściej i zawsze się udają.

Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
1 solidna łyżeczka majeranku
1 solidna łyżeczka tymianku
1 solidna łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
sól
2 łyżki mąki z ciecierzycy
olej
bułka tarta
  1. Soczewicę moczymy przez kilka godzin po czym gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. Bułkę zamaczamy w miseczce z wodą.
  3. Ugotowaną soczewicę, namoczoną bułkę, cebulę oraz czosnek przepuszczamy przez maszynkę do "mięsa" lub miksujemy. UWAGA: jeśli miksujemy składniki, to robimy to niezbyt dokładnie. Kotlety z całkowicie gładkiej masy nie smakują tak dobrze, jak te, w których widać niedomiksowane składniki.
  4. Do masy dodajemy przyprawy, mąkę z ciecierzycy oraz około pół szklanki bułki tartej.
  5. Zostawiamy masę na około 15 minut.
  6. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz