niedziela, 28 lutego 2016

Ciasto czekoladowe

Po tym, jak moje ciasteczka odniosły spektakularny sukcesród znajomych, krewnych oraz bywalców wegańskich imprez, poczułam się gwiazdą wypieków. Królową ciasteczek. Wegańskim autorytetem kulinarnym, który już wkrótce zarobi na słodkościach walizki złotych monet. Miliony fanów z pewnością czekają teraz na moje kolejne cukiernicze osiągnięcia. Więc upiekłam czekoladowe ciasto. Pierwszy raz w życiu.


Jako zwolenniczka prostych rozwiązań, po przejrzeniu kilku przepisów na ciasta czekoladowe wybrałam z kilku z nich składniki, które znajdowały się w moich kuchennych szafkach. I udało się. Albo mam ogromny talent, albo niesamowite szczęście w życiu ;) Ciasto wyszło niezbyt słodkie, delikatne i kruche choć mocno czekoladowe. Warto podać ze słodko-kwaśną konfiturą.

Mokre składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady 100g
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka roślinnego (użyłam sojowego)

Suche składniki:  
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru (wielbicielom słodkich deserów polecam dać półtorej szklanki cukru)
4 łyżki kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1 raczej płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka soli
  1. Formę do pieczenia wyłóż papierem i nastaw piekarnik na 200 stopni.
  2. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce.
  3. Posiekaną czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodaj stopniowo olej i mleko, cały czas mieszając.
  4. Kiedy czekolada połączy się z mlekiem i olejem, dosypuj stopniowo suche składniki, cały czas mieszając. 
  5. Długość pieczenia zależy od wielkości formy. W formie 20x20 piekłam ciasto 30 minut. Po upieczeniu wyłączamy piec, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w piecu do wystygnięcia. 

1 komentarz: