wtorek, 23 lutego 2016

Błyskawiczna sałatka porowa

Sałatka z porów, jabłek i groszku to genialna potrawa, którą robi się w 5 minut. Można się nią najeść, więc w towarzystwie kromki chleba często ostatnio bywa moim daniem obiadowym. A że sezon na pory i jabłka w pełni, warto spróbować.

Do sałatki zamiast tradycyjnego majonezu używam wegańskiego sojonezu. Nie opracowałam jeszcze własnego przepisu, bo na blogu Połykaj z Surri, znalazłam genialny sojonez, który zawsze wychodzi.
Składniki:
biała część pora
dwa jabłka
puszka groszku
4 łyżki sojonezu
sól
pieprz
  1. Białą część pora siekamy na półtalarki. Dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie por odrobinę zmięknie. UWAGA: niektórzy przed posiekaniem pora robią z nim tak: 
    Ale tę część przepisu można z powodzeniem pominąć.
  2. Obrane jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach.
  3. Mieszamy ze sobą posiekanego pora, starte jabłka, odsączony groszek, szczyptę pieprzu oraz 4 solidne łyżki sojonezu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz