Blog nieco się zakurzył, dziś odrodzi się na nowo za sprawą prostego i tradycyjnego dla polskiej kuchni dania - grochówki. Więcej nie piszemy, tylko gotujemy!
Składniki:
3/4 szklanki łuskanego grochu
2 cebule
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
olej lub oliwa
sól
pieprz
6 ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy
pół łyżeczki suszonego majeranku
Groch zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Nie jest to czynność konieczna, jednak namoczony wcześniej groch zdecydowanie szybciej się gotuje - troszeczkę oszczędzamy. Po kilku godzinach moczenia, na średnim ogniu gotujemy groch z liściem laurowym, zielem angielskim i solą (około pół łyżeczki). Gotowanie potrwa pewnie około 30-40 minut.
W czasie gotowania grochu, przygotowujemy warzywa. Na rozgrzaną patelnię z około 4 łyżkami oleju wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Podsmażamy kilka minut, aż cebula się zarumieni, po czym dorzucamy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Sypiemy szczyptę soli i smażymy razem kilka minut.
Jeśli groch się rozpadł - jest gotowy. "Wyławiamy" z garnka liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego, następnie miksujemy groch. Do zmiksowanego grochu dodajemy podsmażone warzywa, gotujemy jeszcze chwilkę, sypiemy odrobinę soli, pieprzu oraz majeranku.
Polecam podawać z grzankami. Smacznego :)
PS. Grochówka bierze udział w akcji SUPERZUPĘ :)
Wygląda smakowicie. Ja gotuję taką na boczku
OdpowiedzUsuńGratuluję kondycji. Ja gotuję zwykle jednak na stojąco.
UsuńTez lubię taką grochowkę :-)
OdpowiedzUsuńDwa pierwsze komentarze (a raczej riposta w 2) powalily mnie na kolana :-D
nie tylko Ciebiejak tu gotowac w stanie powalenia...
Usuńpysznie wyglada, poprosze jeszcze o dodanie banerka akcji :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Zrobione :)
Usuńuwielbiam!!! grochówka z majerankiem jest pyszna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika