niedziela, 25 listopada 2012

Grochówka

Blog nieco się zakurzył, dziś odrodzi się na nowo za sprawą prostego i tradycyjnego dla polskiej kuchni dania - grochówki. Więcej nie piszemy, tylko gotujemy!


Składniki:
3/4 szklanki łuskanego grochu
2 cebule
1 marchewka
1 korzeń pietruszki

olej lub oliwa
sól
pieprz
6 ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy
pół łyżeczki suszonego majeranku

Groch zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Nie jest to czynność konieczna, jednak namoczony wcześniej groch zdecydowanie szybciej się gotuje - troszeczkę oszczędzamy. Po kilku godzinach moczenia, na średnim ogniu gotujemy groch z liściem laurowym, zielem angielskim i solą (około pół łyżeczki). Gotowanie potrwa pewnie około 30-40 minut.
W czasie gotowania grochu, przygotowujemy warzywa. Na rozgrzaną patelnię z około 4 łyżkami oleju wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Podsmażamy kilka minut, aż cebula się zarumieni, po czym dorzucamy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Sypiemy szczyptę soli i smażymy razem kilka minut.

Jeśli groch się rozpadł - jest gotowy. "Wyławiamy" z garnka liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego, następnie miksujemy groch. Do zmiksowanego grochu dodajemy podsmażone warzywa, gotujemy jeszcze chwilkę, sypiemy odrobinę soli, pieprzu oraz majeranku.

Polecam podawać z grzankami. Smacznego :)

PS. Grochówka bierze udział w akcji SUPERZUPĘ :)

8 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie. Ja gotuję taką na boczku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję kondycji. Ja gotuję zwykle jednak na stojąco.

      Usuń
  2. Tez lubię taką grochowkę :-)
    Dwa pierwsze komentarze (a raczej riposta w 2) powalily mnie na kolana :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie tylko Ciebiejak tu gotowac w stanie powalenia...

      Usuń
  3. pysznie wyglada, poprosze jeszcze o dodanie banerka akcji :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam!!! grochówka z majerankiem jest pyszna!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń