piątek, 19 lutego 2016

Najprostsze ciasteczka owsiane

Ciasteczka to magiczny produkt. Otwierają wiele drzwi, rozładowują napięcie, wyciszają spory. Sprawiają, że ludzie przez chwilę udają, że Cię lubią. W ciągu ostatnich miesięcy upiekłam niezliczoną ilość ciasteczek, więc wiem, co mówię.


Poniżej przepis najprostszy z możliwych. Ciasteczka można zrobić dosłownie w 30 minut i zawsze wychodzą perfekcyjnie. Nie są z gatunku dietetycznych, bezcukrowych, bezglutenowych z syropem z morwy i jagodami goi, ale nie należę do zatwardziałych przeciwników niezdrowej żywności (może niestety ;)).

Składniki:
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody (raczej płaska niż "kopowiata")
1 szklanka płatków owsianych 
1 szklanka ziaren słonecznika
2 szklanki mąki

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C.
  2. Miękką margarynę mieszamy ręką w misce z cukrem i sodą przez kilka minut.
  3. Dodajemy płatki owsiane i ziarna słonecznika, mieszamy.
  4. Dodajemy mąkę, mieszamy. Ciasto powinno być twarde, zwarte, nie bardzo suche ale powinno łatwo odchodzić od rąk.
  5. Lepimy kulki o średnicy około 3 cm, spłaszczamy lekko w dłoni i układamy na suchej blasze. Pomiędzy ciasteczkami zachowujemy odległość około 3 cm.
  6. Pieczemy w piekarniku 16 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz